Видове добавки в цименто-бетона

Видове добавки в цименто-бетона. За да може циментът, бетонът или бъдещата основа да бъде здрав и издръжлив, както и да има високи експлоатационни характеристики. В неговия състав са включени определени добавки, които могат да бъдат разделени на следните видове:

  1. Пластификаторите ви позволяват да смесвате разтвора с по-малко вода, така че основата ще замръзне много по-малко през студения сезон, ще бъде по-здрава и по-издръжлива и няма да увисне с течение на времето.
  2. Антифризните добавки се използват в строителството при изграждане на къщи в студени райони. Те ви позволяват да работите нормално с цимент при силна слана.
  3. Уплътнителите спомагат за увеличаване на здравината на цименто-бетона и се използват за изграждане на стени с малка дебелина.
  4. Ускорителите на втвърдяване се използват по време на строителните срокове, когато е необходимо циментът да придобие силата си възможно най-бързо след изливането.
  5. Забавителите на стягане се използват, когато е необходимо да се поддържа цимента в течно състояние за дълъг период от време, например по време на транспортиране.

Има и универсални добавки, които съчетават всички изброени по-горе свойства.

Процес на замесване на цимента

Смесване на бетон: оптимални пропорции на материалите.

Не е достатъчно да знаете кой цимент е най-добре да излеете основата, тъй като все още е необходимо да можете да го омесите правилно. Добрият бетон трябва да съдържа най-малко 25% цимент, но когато приготвяте сместа, следвайте препоръките на производителя, посочени на опаковката. За да подготвите цимент за основата, трябва да изберете клас от M200 и по-висок. Тъй като по-малкият клас не е в състояние да издържи тежки натоварвания и е неподходящ за изграждане на къщи.

Добрият и висококачествен цимент. С правилно подбран компютър, се състои от една част цимент, три части пясък и пет части натрошен камък. Що се отнася до водата, нейното количество зависи от марката строителен материал, но минималният обем е 0,4, а максималният не надвишава 0,65. Веднага трябва да се отбележи, че тези пропорции са подходящи само ако използвате висококачествени материали.

Видове добавки в цименто-бетона