Независимо дали звъните в навечерието на Нова година от някоя вълнуваща чужда страна или сте у дома със семейството и приятелите си, вероятно имате новогодишна традиция или две. Обичайните традиции в Съединените щати включват пеене на „Auld Lang Syne“ за посрещане на Нова година и ядене на черноок грах за късмет.

Културите по целия свят приветстват промяната на календара със собствени уникални новогодишни традиции. Ето някои от любимите ни традиции за Нова година по света.

Нова година в Испания

В Испания е обичайно да се ядат 12 зърна грозде – по едно при всеки удар на часовника в полунощ на Нова година. Всяко грозде представлява късмет за един месец от следващата година. В по-големите градове като Мадрид и Барселона хората се събират на централните площади, за да ядат заедно гроздето си и да си раздават бутилки кава.

Колумбия

С надеждата за изпълнена с пътувания нова година жителите на Колумбия носят празни куфари около блока. Това е една новогодишна традиция, която можем да задържим!

Дания

Жителите на Дания посрещат Нова година, като хвърлят стари чинии и чаши по вратите на семейството и приятелите си, за да прогонят лошите духове. Те също стоят на столове и скачат от тях заедно в полунощ, за да „скочат“ в януари с надеждата за късмет.

Финландия

Във Финландия в навечерието на Нова година хората предсказват следващата година, като изливат разтопен калай в съд с вода, след което тълкуват формата, която металът приема след втвърдяване. Сърце или пръстен означават сватба, докато кораб предсказва пътуване, а прасе заявява, че ще има много храна.

Панама

За да прогоните злите духове за свежо начало на Нова година, традицията е да се изгарят чучела (muñecos) на известни хора като телевизионни герои и политически фигури в Панама. Чучелата са предназначени да представят старата година.

Шотландия

По време на новогодишното празненство на Hogmanay в Шотландия в цялата страна се практикува „първо стъпване“. Първият, който прекрачи прага на дома през Новата година, трябва да носи подарък за късмет. Шотландците също така провеждат церемонии по запалване на огньове, при които хората дефилират, докато размахват гигантски огнени топки на стълбове, за които се предполага, че символизират слънцето, за да пречистят следващата година.

Филипините

Ще намерите кръгли форми навсякъде из Филипините в навечерието като представители на монети, които символизират просперитета през следващата година. Много семейства излагат купища плодове на масите си за хранене, а някои ядат точно 12 кръгли плода (гроздето е най-често) в полунощ. Мнозина също носят полка точки за късмет.

Бразилия

В Бразилия, както и в други страни от Централна и Южна Америка като Еквадор, Боливия и Венецуела. Се смята, че носите специално бельо в новогодишната нощ е късмет. Най-популярните цветове са червеното, за което се смята, че носи любов през Новата година. И жълтото, за което се смята, че носи пари.

Гърция

Лук традиционно се окачва на входната врата на домовете дори в Гърция. Като символ на прераждането през Новата година. На Нова година родителите събуждат децата си, като ги почукват по главата с лука.

Вълнуваща дестинация за Нова година