Грижа за розата. През първите година или две катерачите трябва да бъдат обучени в посоката, в която искате да растат. Подрязване само за отстраняване на мъртви или болни клони. Това ще позволи на растението да се утвърди и да се разшири в основата за по-пълен външен вид. 

Грижа за розата

Подрязване на увивната роза: След първата година или две можете да започнете леко подрязване според нуждите в края на зимата до началото на пролетта за поддръжка и форма. Това също ще помогне за насърчаване на нов растеж. Основните бастуни, които идват директно от основата, трябва да се подрязват след цъфтежа. Страничните разклонения произвеждат цветя и могат да бъдат леко подрязани по всяко време на годината, за да поддържат катерачката във форма. Премахването на изсъхнали цветове ще насърчи повече цъфтеж на многократно цъфтящите сортове.  

Поливане на увивната роза

Увивните рози предпочитат последователно, редовно поливане. Поливайте обилно през първата година, за да поставите корени. Сутрините са най-добри. Вода в основата на растението. Внимавайте да не преполите розите си, тъй като те са по-податливи на гъбични заболявания, ако краката им са мокри. 

Поправки и тор: Подхранвайте с тор с освобождаване на времето в началото на пролетта, преди да започне нов растеж. Поливайте преди и след хранене, за да предотвратите изгаряне. Няколко см мулч около основата на увивната роза ще ви помогне да запазите влагата през по-топлото време. Добавете още мулч в късната есен, като го натрупате около основата на растението, за да осигурите допълнителна зимна изолация. Отстранете излишния мулч, когато земята започне да се затопля през пролетта. 

Грижа за розата