Всяка мека мебел е неразделна част от всеки модерен апартамент и всяка дамаска на диван в един момент има нужда от освежаване.

Как бързо, ефективно и без следи, със собствените си ръце да почистите тапицерията си от петна, мръсотия и миризми у дома. Или как най-лесно да се справим с петана на дамаска на диван.

Определете какъв тип плат е вашата тапицерия. Тествайте реакцията на малко невидно място.

Не забравяйте, че прясното петно винаги се третира по-лесно от старото.

Лесно отстраняване на петна и замърсяване от дивана

Нашите препоръки са подходящи за всички, които имат дамаска на диван – най-подходящото място за приемане на гости и общуване със семейството. А също и за тези, които имат малки деца или домашни любимци. Как да почистите дивана от стари замърсявания, износване и мазнини у дома зависи от вида на плата.

 • Следи от напитки

Неприятни петна по дамаска на диван, оставени от различни напитки, могат да се опитат да бъдат премахнати с помощта на сапун. Разтрийте влажната повърхност с обикновен сапун. Използвайки мека четка с кръгови движения върху замърсената част. Оставете така за 10 минути. След това отстранете замърсяванията с влажна гъба. Ако след почистване на разлятото остане неприятна миризма, тя ще бъде неутрализирана чрез третиране с оцет.

 • Петна от кръв

Те могат да бъдат премахнати само когато са пресни. Почти невъзможно е да почистите напълно исзъхнало петно. Докато кръвта е все още мокра, покрийте я с талк и вода. Използвайте само студена вода. С помощта на гъба избършете зацапаното място от края към центъра. След това измийте всичко със сапун и изплакнете добре след 10 минути. Но не губете голямо количество течност за тази процедура или използвайте сешоар за сушене.

 • Петна от урина

Чест проблем в семейства с малки деца и животни. В подобна ситуация дамаската може да се почисти от мръсотия и миризма както със сода, така и с оцет и с лек разтвор на калиев перманганат.

Петното трябва да се изсуши. Третирайте го със сапунена вода или който и да е прах за парне или шампоан. Можете да направите смес от литър вода, лъжица сода и препарат с оцет. С помощта на четка почистете замърсените места  отново подсушете. След това пригответе светлорозов разтвор на калиев перманганат и дезинфекцирайте тапицерията

 • Мазни петна

Първо поръсете петното с креда, сол, нишесте или талк на прах. Оставете го да престои няколко часа, след което съберете мръсотията с четка или прахосмукачка. Отново покрийте петното с избрания от вас пособ и го избършете с гъба и сапунена вода. Изплакнете останалата мръсотия с топла вода.

 • Мастило и химикалки

Невъзможно е да премахнете такива петна от дивана у дома по някакъв друг начин, освен проефесионално. За да ги обезцветите сами, ще трябва да използвате ацетон или водороден прекис. Но тези методи ще повлиаят драстично и на багрилната тъкан на Вашият диван.

 • Премахване на дъвка

Дъвката може да се отстрани, когато се стегне. Покрийте я с кубчета лед за няколко минути. Когато се втвърди напълно, внимателно я отстранете с остър нож. Покрийте дъвката с обикновен вазелин. След час ще се разпадне напълно и няма да е трудно да я  премахнете. След това избърсвате всичко с влажна гъба или парцал.

 • Премахване на стари петна

Ако меката мебел не се почиства дълго време, тапицерията потъмнява и придобива пренебрегван вид. Не е трудно да се премахнат такива замърсявания от кожа и изкуствена кожа. Достатъчно е да избършете с влажна кърпа. С текстилното покритие всичко е много по-сложно.

 • Гоблен

Решението – сапун. Навлажнете мръсната повърхност с него и оставете за 20 минути. След това изплакнете с чиста вода и подсушете със суха кърпа.

 • Пухкави повърхности

Когато почиствате такива тъкани, използвайте гъба от порест каучук и препарат за съдове. Но трябва да се има предвид, че продуктите със светли цветове ще трябва да се измият изцяло. Подсушаването със сешоар в случая е неподходящо. Може да избият нови петна, които ще бъдат много трудни за премахване.

 • Почистване на кожени изделия

При леко замърсяване е достатъчно да избършете повърхността с влажна кърпа и оцет. Или опитайте да ги навлажнете със сапун или разтвор от препарат за почистване. Не оставяйте дълго време, може да се появят белезникави петна от разяждането на боята. Също удобен е обикновен вазелин или бебешко крем. След това старателно избършете цялата повърхност от излишните мазнини.

 • Поддръжка на дървени елементи

Мръсотията се отмива лесно с влажна кърпа с добавка на амоняк. Дразнят Ви малките  пукнатини в лака – всичко това се отстранява перфектно с крем или вазелин. Нанесете го с кърпа върху цялата повърхност на детайла. Избършете на сухо след 15 минути. Белите петна ще изчезнат напълно след няколко часа.

Как да придадете свежест на меката мебел?

За такива процедури се препоръчва  парочистачка. Не само почиствате от мръсотия, но и унищожавате микроби и насекоми. Ще освежите цялата вашата мебел. Най-лесно и време пестящо е да се обадите на TOP CLEANING GB, 31 Beaufort Gardens, London SW3 1QH, телефон: 020 8813 2556 | 07737460924

Дамаска на диван: ефективни средства за защита