Изграждане на куполни къщи

За изграждането на рамката на куполната къща може да се използва и монолитен стоманобетон. Този метод обаче се използва много рядко у нас, поради по -ниската цена на нарязания дървен материал. И не забравяйте за необходимостта от добра топлоизолация на купола, с която дървото се справя много по-добре от бетона.

Днес има две възможности за рамковата схема на куполни къщи: създаването на стратодезичен или геодезичен купол. Всеки от тях има както предимства, така и недостатъци. В процеса на създаване на строителен проект се избира по-подходящ модел на рамката.

Изграждане на куполна къща на базата на геодезическа рамка

Изграждане на куполни къщи. Технологията, основана на изграждането на рамка под формата на триъгълно полукълбо, е най -популярната при строителството на куполни къщи. Рамката е изградена от дървени триъгълни блокове със същия размер.

Пресованата целулоза, импрегнирана с битум, се използва като външно покритие, но могат да се използват и други материали, стига да са водоустойчиви. От вътрешната страна рамката е обшита с дъски, а минералната вата се използва като изолация. По време на строителството някои триъгълници се оставят отворени, след което в тях се монтира рамка с подобна форма с прозорци с двоен стъклопакет.

Технология за издигане на куполна къща на базата на пневморамка

Методът за изграждане на сферична къща на базата на пневморамка се отличава с необичайни и доста сложни технологии, докато изисква използването на специално оборудване и оборудване, поради което времето за изграждане на къща е намалено до минимум.

Основата за такава къща е направена от лента или плоча. Рамката е купол, изработен от метални пръти, свързани чрез заваряване.

Тази технология трябва да използва сглобяема пневматична рамка. Изработва се индивидуално и когато се надуе, напълно следва контурите на вътрешната повърхност на купола. На тези места, където трябва да има прозорци и врати, рамката има издатини с определена форма и размер. Производството на пневматична рамка е най -скъпият и труден етап от строителството, но тъй като технологията намалява наполовина разходите за строителство, цената й се изплаща напълно.

Изграждане на куполни къщи