Имате нужда от премахване на петната от Вашия клим? Предлагаме Ви няколко съвета. Ако нямате време за четене, по-добре се свържете с E-kilimi, те ще се погрижат за Вас.

Няколко метода за почистване на много мръсен килим:

  • газирани напитки;
  • оцет;
  • сапун за пране;
  • амоняк.

Премахване на петната със сода

Содата е универсален препарат за премахване на петната. Той има уникалното свойство да абсорбира всякакви замърсявания. Това е особено вярно, ако животинска урина попадне на килима. Просто поръсете правилното количество сода за хляб върху петното, разпределете и изчакайте от 30 минути до един час. След това може да изпрахосмукачите.

Премахване на свежи петна с оцет 

Друг ефективен начин за премахване на петната от мръсотия у дома е разтворът на оцет. Разбъркайте 2 супени лъжици оцет в 0,5 литра вода и нанесете върху повърхността с твърда четка или гъба. Разтрийте петното и оставете разтвора да изсъхне. След това – прахосмукайте килима.

Методът не е подходящ за стари, упорити замърсявания, няма да успеете да премахнете петната. 

Справяне със стара мръсотия само със сапун

Трябва да разтриете парче сапун върху ренде, да го изсипете в топла вода и да разбъркате. Изсипете сместа в бутилка с пулверизатор и нанесете върху повърхността. Оставете да изсъхне напълно и събрете с прахосмукачка. Този метод е подходящ за относително свежи петна.

Ако мръсотията вече е вкоренена, също разтворете настъргания сапун във вода и използвайте четка, за да изтъркате мястото с петното, докато се измие. След това вземете чиста вода и избършете сапуненото място с гъба или чиста кърпа. Накрая закачете килима да изсъхне в добре проветриво място. 

Амоняк за превантивно почистване

След известно време на използване килимите могат да се замърсят или „омазнят“. Това може да бъде незабележимо, ако не се вгледате внимателно, но ако не ги почистите дълго време, тогава ще бъде трудно да се справите сами със сериозно широко замърсяване. Много по-лесно е да правите превантивно почистване поне веднъж годишно – килимът никога няма да бъде замърсен.

СЪВЕТ:

За премахване на петната: разбъркайте 10 ml алкохол (2-3 супени лъжици) в 0,5 литра вода. Изсипете сместа в бутилка с пулверизатор и обработете повърхността с гъба. Оставете да изсъхне напълно и минете с прахосмукачка. Ще забележите как повърхността се омекотява и цветовете са по-ярки.

Килим „далматинец“ или премахване на петната?