Използване на ВиК бутало за отпушване на канали

Отпушване на канали. Устройството е изобретено, за да пробие запушването чрез механично въздействие. Представлява заоблена гумена чаша с дръжка. Принципът му на действие е подобен на този на помпата. „Издърпва“ водата от тръбата, като по този начин унищожава запушалката с цялото запушване.

Това се прави по следния начин:

  • -Затворете плътно отвора за преливане на мивката, ваната и др.
  • -Налейте малко вода на дъното на водопроводната арматура, така че буталният клапан да е напълно покрит с нея.
  • -Инсталирайте буталото над канализацията, така че чашата да го покрие. Гуменият елемент трябва да приляга плътно към повърхността. Това е основното условие за ефективната му работа.
  • -Без да повдигаме клапата отдолу, извършваме няколко движения нагоре и надолу с дръжката на устройството. Това създава повишен натиск, който разрушава запушването.
  • -Изваждаме устройството, включваме водата, проверяваме качеството на работа. Ако течността не изчезне, трябва да повторите манипулациите с буталото.
  • -Не забравяйте да внимавате при почистване. Не натискайте твърде силно върху устройството. Водопроводните инсталации или арматура може да не могат да издържат на прекомерно налягане. Ето така,  с този метод ще почистите канала.

Специални средства за почистване на канализационни запушвания

Буталото не винаги помага за изчистване на каналите. Ако не се случи очакваният ефект, се използват други средства – химикали. Има много от тях, съставът също варира. Може да съдържа активни основи или киселини. Ето защо е важно да изясните това преди да направите своя избор. Избира се инструмент в зависимост от материала на комуникациите, така че да не им навреди. Трябва да помним, че те винаги са опасни за хората.

Поради тази причина с тях се работи много внимателно, не се оставят на място, достъпно за деца. Всички предпазни мерки трябва да бъдат описани на опаковката на разтвора. Там са посочени и дозировката и други препоръки. Добре е стаята, в която работят с лекарството, да се проветрява. Възможно е да се появят отровни изпарения, вредни за хората.

Отстраняването на уплътнението от мръсотия с химически агент се извършва по следния начин:

Внимателно четем инструкциите на опаковката.

Напълнете или изсипете правилното количество лекарство в канализацията.

Очакваме да изтече времето, посочено в препоръките.

Изплакваме канализацията обилно със студена или топла вода. Тази точка също е обсъдена в инструкциите.

Важен момент. Различните химически средства никога не трябва да се смесват. Последствията могат да бъдат най-непредсказуемите.

Можете да опитате да използвате оцет и сода за хляб като домашен химикал. Содата се изсипва в канализацията, изсипва се около чаша разредена оцетна киселина. След известно време всичко се измива с вода. Въпреки факта, че този метод се рекламира като ефективно средство за защита, той рядко помага да се премахнат запушванията на каналите. Но като превантивна мярка е много добро средство.

Отпушване на канали