Плажните зони по крайбрежието на Португалия. На португалското крайбрежие има много плажни зони. Пясъчните се намират на  Лисабонската Ривиера и Алгарве, каменистите – главно в Мадейра. Много от тях са заобиколени от скали с причудлива форма, „наточени” от силните ветрове. Това са плажовете Сао Рафаел в района на Албуфейра, Пол до Мар в Мадейра и Мариня в Карвоеро. Интересен е и Odeceixe в провинция Алгарве – тук, между коритото на реката и океана, лежи цял пясъчен остров, който потъва под водата по време на наводненията. 

Плажните зони по крайбрежието на Португалия

Проблемът с много от португалските плажове е, че не са подходящи за плуване: вълните на Атлантическия океан пречат. Многоцветните знамена сигнализират за опасност: червено – „плуването е забранено“, жълто – „бъдете внимателни“, зелено – „чувствайте се свободни да влизате във водата“. Може би затова хората предимно правят слънчеви бани тук, много от тях голи. Нудизмът е популярен тук. 

Пълни плажове, оборудвани с всичко необходимо, си струва да търсите в градчето Каркавелуш, близо до Лисабон и Фаро, в Мадейра – това са плажовете на Формоза и Машико. Ако искате необичайна почивка, Мадейра също има плажове с вулканичен пясък и комплекса Doca do Cavacas от естествени басейни с лава, където дори деца могат да плуват без страх. И хората идват в Алентехо, за да се отпуснат на пясъчния речен плаж – водата тук е по-топла, отколкото в океана, и няма вълни. 

Почивка  в Португалия в свободното време 

Португалия е един от ключовите европейски сърф центрове. Поради факта, че бреговете на страната се мият от водите на Атлантическия океан, известен с буйния си темперамент, тук можете да карате ски през цялата година. 

Най-големите вълни в света – официално потвърдени – са край бреговете на Назаре. 

Именно тук сърфистите поставят рекорди за Книгата на Гинес, седлови вълни с височина 30 метра. Малко по-малко известен, но не по-малко готин е плажът на град Пениче. Тук се формира интересна „европейска тромпетна“ вълна, провеждат се международни състезания. Също така отлични условия за сърф (включително за начинаещи) могат да бъдат намерени в Пал до Мар в Мадейра, Ерисейра, Сагреш, Каркавелос. 

В допълнение към чистия сърф, Португалия предлага уиндсърф и кайтсърф, както и яхтинг и риболов, включително на акула и син марлин. Във Вале до Лобо в южната част на страната има тенис кортове и голф клубове. 

Водата в Атлантическия океан е хладна, така че гмуркачите и сърфистите ще се нуждаят от дебели неопренови костюми. 

Плажните зони по крайбрежието на Португалия