Треньорът (коучът) оказва помощ и подкрепя човека да намери вътрешна сила и мотивация, за да продължи напред. Това е важно преимущество от коучинг сесиите.

Понякога за това е достатъчен един въпрос по време на коучинг сесията, като например: „Представете си живота си след 5 години. Нищо не се е променило. Какво чувстваш?“

Преимущество от коучинг сесиите

Въпреки че, разбира се, в арсенала на треньора има такива „силни“ въпроси, които Ви карат „трезво“ погледнете нещата, да почувствате прилив на сила и вдъхновение или да разширите много повече пространството от възможности. В крайна сметка треньорът е в известен смисъл „майстор на задаване на въпроси“, който ловко използва това като инструмент за работа с клиент при коучинга.

Всъщност в процеса на придвижване към дадена цел клиентите се сблъскват не само с липсата на разбиране за близката среда, но и със собствените си страхове, съмнения, неверие, негативни убеждения, които отнемат много време, особено когато човек трябва да извърши нови, нетипични за себе си действия, за да получите нови резултати в живота си.

Затова треньорът винаги е нащрек за тези „психически врагове“. Всеки коуч знае, че всеки човек притежава неограничен потенциал, който трябва да му помогне, за да разкрие себе си.

Всеки може да бъде това, което иска, да прави каквото иска и да има, каквото иска

Това е философията на коучинга. И многократно е потвърждавано от примери от живота на клиенти.

За нас, Skillception, прочетете тук: skillception.com

Продължителност на коучинг договора

Говорейки за продължителността на коучинг договора (от 1-3 месеца до шест месеца), важно е също така да се отбележи, че много искания, с които идват клиентите, не могат да бъдат разрешени в рамките на 1-2 срещи.

Първо, коучингът, както разбрахме, е процес, подобен на обучението: систематично интегриране на нови навици и умения във Вашия живот. Когато дойдете във фитнеса, нали не очаквате ли, че след първата тренировка веднага ще загубите 10 излишни килограма? В същото време, с редовното посещение на фитнес залата, няколко пъти седмично, и воденето на здравословен начин на живот, което ви се превръща в навик, след 2-3-5 месеца не само вие откривате, че сте се променили, стегнали, отслабили, станете по-трайни и уверени …

Същият подход работи и в коучинга: планиране и дисциплина при изпълнение на планираните стъпки за достатъчен период от време, за да се затвърдят уменията.

Преимущество от коучинг сесиите