Състав на мократа или влажна храна за кучета 

Състав на храната за кучета

Нека да разберем на какви съставки трябва да обърнете внимание, когато купувате.

Белтъци

Всяка храна за кучета трябва да съдържа протеините, необходими за растежа и възстановяването на тъканите. В идеалния случай количеството на съдържащото се месо трябва да бъде най-малко 30-40%. Най-добре смляно говеждо, агнешко, пилешко, пуешко, заешко.

При храната от икономичната класа част от месния продукт се заменя със субпродукти като: бъбреци, бели дробове и др. Месното брашно се използва за суха храна. Някои производители добавят дехидратирани растителни и животински протеини в своите храни от икономична класа, но те могат да причинят алергии и са по-слабо смилаеми и малко усвоявани.

Мазнини

Състав на храната за кучета. Мазнините в състава на храната са необходими за нормалното функциониране на тялото на кучето – транспортирането на хранителни вещества и производството на хормони. Освен това те са концентриран източник на енергия.

Към храната за кучета най-често се добавят животински мазнини (обикновено пилешки и рибни) и растителни масла (най-често ленено семе). Те трябва да бъдат до 18% от общия обем.

Viglehidrati

Въглехидратите в храната за животни са представени от зърнени храни, картофи или брашно от тях. Зърнените храни, разграждайки се в стомаха, се превръщат във важен източник на енергия – глюкоза. Процентът на въглехидратите в храната трябва да бъде не повече от 5-8% от общия брой.

Пшеницата и царевицата, които са богати на алергенен глутен, не са най-добрите източници на въглехидрати. Желателно е макроелементите да са кафяв ориз, просо или ечемик.

Предлагат се храни за кучета без зърнени храни, но повечето изследователи са на мнение, че те могат да бъдат вредни за животните. Проучванията показват, че кучета, които нямат зърнени храни в диетата си, са предразположени към развитие на сърдечни заболявания, по-специално дилатационна кардиомиопатия.

Целулоза

От съществено значение за нормалното функциониране на храносмилателната система. За кучешка храна се използва пулпата от захарно цвекло, останала след преработката (пулпа). Полезно е за червата.

Състав на храната за кучета