Tренировка с велоаргометър за начинаещи

Велоаргометърът е добър избор за кардио тренировка, ако сега се захващате със спортуване. Получавате същите кардио ползи, както когато използвате бягащата пътечка или кростренажор или когато ходите или бягате навън. Едно нещо, което трябва да се има предвид, е, че извършването на всяка нова дейност ще бъде предизвикателстево, така че може да се наложи да започнете само с няколко минути наведнъж и бавно да се достигнете до по-дълги тренировки. Вижте как да се насладите на тренировка за начинаещи.

Ползи от тренировка с велоаргометър

Колоезденето може да ви помогне да правите фитнес, като същевременно защитавате ставите си.

Ето някои от предимствата:

  • Слабо въздействие: Няма да имате никакво въздействие върху ставите, което е важно, ако имате проблеми с коленете или бедрата. Правите го в седнало положение, което е добре за хора, които имат хронична болка в гърба.
  • Коленете: Колоезденето помага на колянната става да остане естествено смазана, а също така подчертава изграждането на сила в краката, което може да помогне при болки в коляното. Понякога укрепването на мускулите около коляното и осигуряването му на повече подкрепа може да помогне за намаляване на болката
  • Crosstraining: Колоезденето работи за група мускули, противоположна на тези за които се работи от бягане или ходене. Докато тези упражнения работят за задната част на крака, колоезденето работи на четириъгълниците в предната част на бедрото.
  • Удобство и безопасност: Можете да тренирате вътре, без значение какъв е трафикът или времето.
  • Разнообразие: Повечето велоаргометри имат програми, които да следвате и вие също можете да създадете своя собствена тренировка, като коригирате съпротивлението нагоре или надолу.
  • Множество опции: Ако сте на фитнес, вероятно ще имате достъп както до изправени, така и до лежащи велосипеди. Легналият ще ви даде възможност да седите назад, така че гърбът ви да има повече опора, идеална за всеки, който има проблеми с гърба.

Стационарна настройка на велосипеда

Ако се качвате на велоаргометър, на който никога не сте тренирали преди, отделете няколко минути, за да се запознаете с това как работи. Ако сте на фитнес, консултирайте се с инструктора , за да се ориентирате как да използвате различните колела и кой от тях може да е подходящ за вас.

Ако застанете до изправен велоаргометър, седалката трябва да е равна с горната част на бедрата. Регулирайте седалката, дръжките и педалите, за да съответстват на вашата височина и обхват. Научете как да регулирате съпротивлението по време на тренировка, тъй като ще я променяте през различните интервали.

Посъветвайте се с вашия лекар, преди да опитате тази тренировка, ако имате заболявания или наранявания или приемате лекарства, които могат да повлияят на сърдечната честота или тренировки.

Tренировка с велоаргометър