Четките за боядисване с изкуствени влакна. Четките за боя с изкуствен косъм се използват за специални нужди.  Изкуствените влакна са изработени от полиестер или полиестерни влакна. Той е абсолютно устойчив на бои на водна основа и не губи формата си при работа с тях. В допълнение, изкуствените влакна имат повишена устойчивост на износване и не губят еластичност при взаимодействие с водоразтворими бои и лакове.  

Четките за боядисване с изкуствени влакна

При изработката на върховете му се придават конусовидна форма и надлъжно разцепване. Това позволява да се побере по-голямо количество лаков материал и да се осигури равномерното му разпределение върху повърхността за боядисване. При боядисване с бои на водна основа е за предпочитане да се използват четки за боядисване с изкуствен косъм, които не губят свойствата си при излагане на влага.  

В същото време изкуствените влакна в тези четки за боядисване нямат микроскопични люспи. Те са присъщи на естествените влакна, следователно, в сравнение с тях, изкуствените влакна имат по-ниско ниво на поемане на мастило. Дължината и върховете на косъмчетата не играят важна роля при четките, тъй като тези параметри не са критични за изкуствените косъмчета. 

За постигане на оптимални свойства на четката за боя се използват смесени косми, които имат предимствата както на естествените, така и на изкуствените косми. Тоест естествените влакна осигуряват добро освобождаване на боята, а наличието на изкуствени влакна поддържа формата на четката и я предпазва от набъбване при работа с бои на водна основа.  

Следователно смесените косми комбинират предимствата на естествените и синтетичните косми и са доста ефективни. Когато се използват с всякакъв вид бояджийски и лакови материали. Смесените влакна в четките за боядисване имат повишена устойчивост на износване, перфектно абсорбират, задържат и равномерно разпределят боя и лак върху повърхността. Това се постига благодарение на оптималната комбинация от висококачествени естествени косъмчета и изкуствени косъмчета с конична четка. Четките със смесен косъм са особено ефективни за използване предимно със силно течни бои и лакове, като импрегнации, петна и консерванти за дърво. 

Четките за боядисване с изкуствени влакна също са качествени